541018_531519566862704_1816069172_n

Livets Slut

Att ta beslutet att avliva ett djur är alltid svårt, och varje djur och varje situation är unik. Det kan vara av ålder eller sjukdom. Det är alltid lika sorgligt även om du varit med om det tidigare.

Hur går det till?

När du kontaktar oss försöker vi boka upp så att du är ensam med ditt djur på kliniken och att det finns gott om tid.
 

Du får betala i förväg och fylla i en blankett "Ägarintyg för Avlivning". Säg gärna till om ni behöver ett livintyg i samband med att ni bokar besöket. Ett livintyg måste normalt skrivas innan avlivning och ibland behövs en mer omfattande undersökning ske. Kontakta gärna försäkringsbolaget i förväg så att inga oklarheter uppstår efteråt.
 

Om du som är ägare inte är med vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig.

Tillvägagångssätt

De flesta hundar och katter får en lugnande spruta och får sedan sitta med ägaren i lugn och ro tills de blir trötta.

 

Hund: Veterinären lägger en kanyl i ett blodkärl, oftast på ett framben, hunden får därefter en överdos av narkosmedel och somnar in.

 

Katt: Veterinären lägger en kanyl i ett blodkärl eller en överdos av narkosmedel via bukväggen. Det är olika hur lång tid det tar innan djuret somnar in.

 

Efter avlivningen kontrollerar veterinären att andningen upphört och hjärtat slutat slå .

 

Det flesta djurägare väljer att vara med under avlivningen och är tacksamma för att de varit det. Efteråt får du stanna så länge du önskar och när du gått tar vi hand om ditt djur, på det sätt vi kommit överens om. 

 

Vad händer efter avlivningen

Vid avlivning finns det möjlighet att lämna kvar djuret och välja antingen allmän kremering (djuret kremeras med fler andra djur, det går ej att separera askan) eller separat kremering, då får du tillbaka askan på ditt djur i en trä urna. Finns även möjlighet att få andra urnor och "Asksmycken".

Om ni tar hem djuret, kontrollerar ni själv att det är tillåtet att gravsätta på den plats ni tänkt. Det finns även ett antal djurkyrkogårdar som tar emot kremerade djur.

Lämnar ni kvar ditt djur hos oss, så förvarar vi djuret i en frys innan det hämtas av Mälardalens smådjurskrematorium.

Vid separat kremering tar det ca 1-3 veckor innan ni får tillbaka urnan.

Om ditt djur förolyckas eller dör hemma

Det går bra att lämna in ditt djur för kremering. Normalt går det bra att lämna in på våra öppettider. Kontakta oss gärna innan om du har möjlighet på boka @ sollvet.se