Fästingar på Hund och Katt
Kan man vaccinera hund & katt på samma sätt som människor mot fästingar.
Om inte hur skyddar man djuren?
Vilka andra medel finns det? Hur märker man om djuret är biten av en fästing, vad skall man som djurägare göra om det skett?
Svar:
I år kom fästingarna tidigt till många av våra hundar och katter. Idag hittar vi fästingar över hela landet,
från söder till norr. De fästingar som normalt finns i Sverige kan ge sjukdomar även på våra husdjur, i vissa fall kan de bli mycket dåliga. Fästingar är ett blodsugande spindeldjur och lever som en parasit och biter sig fast när de suger blod. De hittas oftast där det är skuggigt och fuktigt ute i naturen, framförallt i områden med mycket vilda djur. Vilket gör att hundar och katter som vistas ute i naturen drabbas oftare av fästingar. Normalt så är säsongen för fästingar mars till oktober, men fästingarna blir aktiva så fort temperaturen överstiger +5 C.
Fästingöverförda sjukdomar hund
Borrelios, som är en bakterie, kan smitta hundar efter att fästingen har sugit blod några dygn. Flertalet hundar visar inga kliniska symtom. De som blir sjuka kan uppvisa t ex feber, slöhet, matvägran och vandrande hälta. Prov kan tas på blod, ledvätska och hud. Antikroppar kan kvarstå länge efter att hunden har blivit smittad. Hunden behandlas med antibiotika och ev antiinflammatoriskt.
Anaplasmos
(Granulocytär anaplasmos, tidigare Ehrlichios, bakterie) är en smitta som kan ske från fästingen efter att den sugit blod en till två dygn. Symtom på sjukdom visar sig efter en till två veckor. De kan vara ospecifika som feber, slöhet, matvägran, smärta, stelhet och hälta som gör att de ej vill röra på sig. Blodprov tas för att påvisa sjukdom. Antikroppar kan kvarstå en längre tid. Hunden behandlas med antibiotika och ev antiinflammatoriskt.
Fästingburen hjärnhinneinflammation
(TBE, virus) kan även smitta hundar, men få visar kliniska symtom. Det finns i dagsläget inget vaccin för hundar mot detta. De beskrivningar som finns hos hundar som insjuknat har snabbt blivit dåliga, hög feber, nedsatt medvetande, förlamningssymtom, de har avlivats eller självdött inom en vecka.
Fästingöverförda sjukdomar katt
Katter kan smittas av Anaplasmos (Granulocytär anaplasmos, tidigare Ehrlichios, bakterie), men det
finns få fall beskrivna hos katt. De fall av klinisk sjukdom som finns beskriven hos katt liknar de symtom som hundar uppvisar. Det är en smitta som kan ske från fästingen efter att den sugit blod en till två dygn. Symtom på sjukdom visar sig efter en till två veckor. De kan vara ospecifika som feber,
slöhet, matvägran, smärta, stelhet och hälta som gör att de ej vill röra på sig.
Bruna hundfästingen
På senare år har även den "bruna hundfästingen" påträffats i Sverige på några ställen. Den finns i flera länder i Europa. Den kan sprida andra sjukdomar än vår inhemska fästing. Bl a Babesios, Hepatozoonos och Monocytär ehrilichios. Det är viktigt att skydda din hund mot fästingangrepp, dels
genom att plocka bort fästingar manuellt och med fästingmedel för att minska risken att de överlever när de biter sig fast. Den bruna hundfästingen överlever inte just nu i vårt utomhusklimat, men trivs bra inomhus där den förökar sig snabbt. Ofta behöver en saneringsfirma hjälpa till för att få bort den.
Mer finns att läsa på www. sva.se om fästingar.
Fästingskydd
Viktigt att skydda din hund och katt mot fästingar både på hemmaplan och vid resor i Europa. Det finns flera dokumenterade receptfria och receptbelagda preparat som kan skydda din hund och katt mot fästingar att köpa på apoteket. Spot-on preparat som sätts på huden i nacken och sprids på huden och har ett skydd i några veckor och även halsband för hundar. Vissa individer kan reagera på preparaten lokalt på huden. De tappar päls och/eller får klåda, det brukar ofta vara övergående. Några få kan få
kraftigare biverkningar såsom illamående, muskelkramper och bli vingliga. Då skall behandlingen avbrytasoch kontakta veterinär. Viktigt är att regelbundet kontrollera katten och hunden och plocka bort dessa medetsamma. Tag bort med en pincett eller fästingplockare. Dra fästingen rakt ut.
Var rädd om våra fyrbenta vänner i värmen. Tänk på att det blir varmt i bilen, även när det är molnigt.
Önskar alla en skön sommar!
Marie-Louise Drugge
Leg. veterinär
Sollentuna Veterinärklinik
Nyhet fästingmedel NexGard, Bravecto
Under förra året kom Bravecto och i år NexGard. Två fästingpreparat i tablettform som hindrar fästingen att överföra sjukdomar till hunden.
Läs mer om preparaten genom att följa nedanstående länkar:
Läs mer om Bravecto
Läs mer om NexGard