Saxat ur Expressens webbupplaga 2014-05-08
En vacker blombukett kan vara en dödsfälla för din katt.
Katten Mister åt av en bukett liljor och hamnade på sjukhus med hög feber och förgiftning i kroppen.
Som tur var upptäckte man Misters illamående i tid.
– Jag var så orolig så det var inte klokt, säger Denise Lorentzson, Misters matte, till Expressen.
Nu vill hon varna andra kattägare. Denise Lorentzson hade köpt en fin bukett liljor att förgylla hemmet med. Men det var nära att sluta riktigt illa.
Denises katt, Mister, åt av blommorna – och hamnade på sjukhus.
Nu vill hon uppmärksamma andra kattägare på de faror som faktiskt finns bland hemmets krukor.
– Jag var så orolig att det inte var klokt. Han är ju bara fyra år och är innekatt, så då tror man ju inte att det finns några faror. Jag visste faktiskt inte alls vad det kunde vara. Han gillar ju att äta plastpåsar och presentsnören så jag var orolig att han fått tag på något sånt, säger Denise till Expressen.
"Han var inte sig själv"
Men det visade sig alltså att Mister hade ätit av en bukett blommor.
Och efter det var ingenting sig likt.
– Han brukar alltid möta mig på morgonen och följa efter men den gången kom han inte och mötte mig. Och så var det lite kattkräks här och var i huset, förklarar Denise.
När Denise kom hem från jobbet var det tydligt att Mister inte mådde bra.
– Han var inte riktigt sig själv och låg ihopkurad och såg bekymrad ut. Han var inte helt apatisk men han var svag. Så vi åkte in med honom.
Och det var ett bra beslut.
Mister hade 39,6 graders feber och en förgiftning i kroppen, konstaterades det på djursjukhuset.
Måste upptäckas i tid
Enligt Marie-Louise Drugge, veterinär på Sollentuna veterinärklinik, är det viktigt att man upptäcker signalerna i tid. Annars kan det, i värsta fall, sluta med att katten avlider.
– Det är jätteviktigt att man hittar det i tid. Man måste nästan vara snabbare med katter än med hundar, säger Drugge till Expressen, och fortsätter:
– Ibland är det så att djurägarna inte ens ser att katten har ätit förrän det är för sent. Det är det som kan vara det klassiska: När de väl har börjat kräkas ser man att halva liljan är borta och först då börjar man att koppla ihop det.
Får återvända hem
Efter behandling på djursjukhuset kommer Mister nu att kunna återgå till ett normalt liv igen.
Och Denise har slängt liljorna för att ersätta dem med plastblommor.
– De ringde i går och han är på bättringsvägen. Men eftersom att han blivit förgiftad vill de behålla honom i 24 timmar till, säger Denise.
Veterinär Marie-Lousie Drugge har ett råd till oroliga kattägare:
– Så fort man ser att en katt dreglar eller kräks ska man kontakta en veterinär eller informationscentral. Det är bäst att åka in med katten direkt.
Det är inte någon hemlighet att liljor är farliga och giftiga för din katt. Även julris, ginst, oleander och änglatrumpet hör till de växter som är mycket giftiga för din katt. Generellt kan man säga att många fall av förgiftning sker under högtider, såsom jul och påsk då man ofta har särskilda växter framme.
Men det är inte alla kattägare som är medvetna om detta.
Nedan följer en lista på mycket giftiga, mindre giftiga och andra växter som kan ha negativ inverkan på din katt.
SÅ GIFTIGA ÄR DINA BLOMMOR |
|
---|---|
KRUKVÄXTER Giftiga Liljeväxter, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis Julros Oleander Änglatrumpet Mindre giftiga Amaryllis Azalea Cyklamen Hortensia Korallbär Irriterande växtsaft Flitiga lisa Fredskalla Gullranka Prickblad Rosenkalla |
SNITTBLOMMOR Giftiga Liljor, till exempel släktena Lilium och Hemerocallis Ginst Liljekonvalj Påsklilja Mindre giftiga Amaryllis Anemon Hyacint Iris Mistel Vallmo Irriterande växtsaft Kalla Rosenkalla |